Positiivinen mielenterveys on voimavara, jonka myötä elämänhallinta helpottuu ja elämä tuntuu merkitykselliseltä. Mielen hyvinvointi vaatii tietoisena olemista, mutta joskus on hyvä ottaa avuksi myös muita tukikeinoja, jotta kehon ja mielen hyvinvointi pysyy tasapainossa. Lue artikkelista, mitkä ovat positiivisen mielenterveyden mittarit, ja mitä työkaluja mielen hyvinvointiin voi hyödyntää.
Miten positiivinen mielenterveys määritellään?
Positiivinen mielenterveys määritellään yleisesti yksilön kyvyksi kokea elämänsä merkitykselliseksi ja hallituksi, sekä ylläpitää tietty tasapaino tunteiden, ajatusten ja toiminnan välillä. Parhaiten tämä ilmenee itsetuntemuksena, hyvinvoivina ihmissuhteina ja kyvyssä selviytyä elämän haasteista.
Positiivinen mielenterveys sisältää myös myönteisen asenteen tulevaisuuteen ja kyvyn nauttia elämästä. Se ei tarkoita pelkästään mielenterveysongelmien puuttumista, vaan aktiivista henkistä hyvinvointia ja elämänhallintaa.
Positiivisen mielenterveyden peruspilarit
Positiivisen mielenterveyden peruspilareihin kuuluu useita tekijöitä, jotka yhdessä tukevat ja ylläpitävät mielen hyvinvointia. Tiivistetysti peruspilarit voidaan luokitella esimerkiksi seuraavasti:
- Itsetuntemus ja itsetunto
Kyky ymmärtää ja hyväksyä omat tunteet, vahvuudet ja heikkoudet. - Tunne-elämän hallinta
Kyky käsitellä stressiä, ahdistusta ja muita negatiivisia tunteita terveellisellä tavalla. - Sosiaalinen tuki ja ihmissuhteet
Hyvät ja luottamukselliset ihmissuhteet, joista saa tukea ja kannustusta. - Elämänhallinta ja resilienssi
Kyky sopeutua muutoksiin ja selviytyä vastoinkäymisistä. - Tarkoituksellisuus ja merkityksellisyys
Kokemus siitä, että elämällä on tarkoitus ja omat teot ovat merkityksellisiä. - Optimismi ja positiivinen asenne
Tapa nähdä maailma ja tulevaisuus myönteisessä valossa. - Fyysinen hyvinvointi
Hyvä fyysinen terveys, riittävä liikunta, uni ja terveellinen ravitsemus tukevat mielen hyvinvointia.
Lue lisää: Mistä tietää, että on onnellinen?
Miksi positiivinen mielenterveys on tärkeää?
Positiivinen mielenterveys on perusta kokonaisvaltaiselle hyvinvoinnille. Kun koemme olevamme henkisesti tasapainossa, pystymme paremmin käsittelemään arjen haasteita ja stressitekijöitä. Tämä vahvistaa kykyä ylläpitää ihmissuhteita, tehdä mielekkäitä päätöksiä ja suoriutua työ- sekä opiskelutehtävistä tehokkaasti. Positiivinen mielenterveys mahdollistaa myös elämästä nauttimisen ja tuo energiaa sekä luovuutta arjen toimiin.
Mielen hyvinvointi edistää myös fyysistä terveyttä ja vähentää riskiä sairastua erilaisiin fyysisiin ja psyykkisiin sairauksiin. Hyvä henkinen vointi auttaa ihmistä säilyttämään myönteisen asenteen tulevaisuuteen ja se luo tarvittavaa resilienssiä vastoinkäymisten kohtaamiseen. Tämä luo pohjan onnelliselle ja merkitykselliselle elämälle, mikä puolestaan heijastuu positiivisesti myös ympäröivään yhteisöön.
Tarvitsetko keskusteluapua? – tekstaa tai soita
Positiivinen mielenterveys – mittarit kertovat kuinka voit
Aika ajoin on hyvä pysähtyä kuulostelemaan, missä oman hyvinvoinnin kanssa mennään. Tärkeimmät mielen hyvinvoinnin mittarit paljastavat ajatustesi ja toimintasi kautta paljon siitä, miten voit. Kehon ja mielen hyvinvointi ovat kokonaisuus, joka toimii parhaalla tavalla kun sinulla on:
- Terve itsetunto ja hyvä itsetuntemus.
- Kykyä tunteiden säätelyyn ja stressinhallintaan.
- Laadukkaat ja tukevat sosiaaliset verkostot.
- Selviytymiskykyä ja joustavuutta elämän haasteissa.
- Myönteinen asenne ja uskoa tulevaisuuteen.
- Koet elämän merkityksellisenä.
- Voit hyvin fyysisellä tasolla, nukut hyvin ja liikut.
Lue lisää: Näillä keinoin henkinen voimaantuminen voi alkaa
Näistä asioista hyvä mielenterveys rakentuu
Vahvan mielenterveyden rakentaminen alkaa itsetuntemuksesta ja kyvystä tunnistaa omat tunteet sekä tarpeet. On tärkeää opetella kuuntelemaan itseään ja antaa arvoa omalle hyvinvoinnilleen. Tämä voi tarkoittaa sitä, että löytää aikaa itselleen, pohtii omia arvojaan ja tavoitteitaan sekä oppii asettamaan rajoja niin työssä kuin henkilökohtaisessa elämässä.
Itselle merkitykselliset harrastukset ja vapaa-ajan toiminnot, kuten liikunta, taide tai luonnossa liikkuminen, tukevat myös hyvin mielen tasapainoa ja tuovat iloa arkeen.
Mielen hyvinvointi rakentuu yhteydestä itseen ja muihin
Yksi tärkeä tekijä, joka vaikuttaa mielenterveyteen on sosiaaliset suhteet. Hyvät ihmissuhteet tarjoavat emotionaalista tukea ja mahdollisuuden jakaa kokemuksia, mikä auttaa lievittämään stressiä ja ylläpitämään positiivista asennetta.
On tärkeää, että ympärillä on ihmisiä, joihin voi luottaa ja joiden kanssa voi keskustella avoimesti, sekä toimia itse tukena muille. Vahva ja positiivinen mielenterveys syntyy yhteydestä itseen ja muihin, ja se vaatii jatkuvaa huolenpitoa sekä henkisesti että sosiaalisesti.
Työkaluja mielen hyvinvointiin
Positiivista mielenterveyttä voi onneksi tukea erilaisilla harjoituksilla ja työkaluilla. Parhaimpia harjoituksia mielenterveyden tukemiseen ovat esimerkiksi:
- Mindfulness-harjoitukset. Keskittyminen nykyhetkeen ja tietoisen läsnäolon harjoittaminen.
- Meditaatio. Rauhoittumista ja mielen tyhjentämistä hengitysharjoitusten avulla.
- Kiitollisuuspäiväkirja. Positiivisten asioiden kirjaaminen ylös päivittäin.
- Fyysinen aktiivisuus. Säännöllinen liikunta, joka auttaa vähentämään stressiä ja parantamaan mielialaa.
- Luontokävelyt. Ajan viettäminen luonnossa rentouttaa mieltä ja virkistää ajatuksia.
Lue lisää: Miten parantaa itsetuntoa?
Tue mielenterveyttä sovelluksen avulla
Mielenterveyttä tukevia sovelluksia ja työkaluja on nykyään runsaasti, ja ne tarjoavat käyttäjille helppoja keinoja parantaa hyvinvointia arjessa. Esimerkiksi monet meditaatioon ja mindfulnessiin erikoistuneet sovellukset ovat kätevästi tarjolla Google Play:n kautta. Ne tarjoavat käyttäjille päivittäisiä ohjattuja harjoituksia ja hengitystekniikoita, jotka auttavat vähentämään stressiä sekä lisäämään keskittymiskykyä.
Toiset sovellukset auttavat seuraamaan mielialan vaihteluita ja tunnistamaan ajatusten ja tunteiden yhteyksiä. Nämä työkalut tekevät henkisestä hyvinvoinnista helpommin hallittavaa, osana jokapäiväistä elämää.
Lue lisää: Mielenterveyttä tukevat digitaaliset ratkaisut (THL)
Miten huono mielenterveys ilmenee? – tunnista nämä oireet
Mielenterveyden heikkenemisen merkit ja oireet voivat vaihdella yksilöittäin, mutta omassa arjessa on hyvä seurata esimerkiksi seuraavia tekijöitä:
- Krooninen stressi ja ahdistus. Koetko jatkuvaa huolta, hermostuneisuutta tai ahdistusta, joka ei näytä helpottavan tai johon ei löydy selvää syytä?
- Mielialan vaihtelut. Äkilliset tai voimakkaat mielialan muutokset, kuten masentuneisuus, vihaisuus tai ilon puute, voivat olla merkki huonosta mielenterveydestä.
- Unihäiriöt. Kärsitkö unettomuudesta, liiallisesta uneliaisuudesta tai häiriöistä nukkumisen laadussa, mikä vaikuttaa päivittäiseen toimintakykyyn?
- Sosiaalinen vetäytyminen. Huono mielenterveys voi näkyä haluttomuutena osallistua sosiaalisiin tilanteisiin. Vetäytyminen ystävistä tai perheestä, ja yleinen yksinäisyyden tunne saattaa viitata mielenterveysongelmiin.
- Alentunut itsearvostus. Itsensä arvottomaksi tai riittämättömäksi tunteminen, itseinhon tunteet ja negatiivinen ajattelu ovat usein merkkejä huonosta mielenterveydestä.
- Keholliset oireet. Pysyvät fyysiset vaivat, kuten päänsäryt, vatsakivut tai krooninen väsymys ilman selkeää lääketieteellistä syytä, voivat olla yhteydessä mielenterveyden ongelmiin.
- Itsensä vahingoittaminen. Itsetuhoiset ajatukset tai käyttäytyminen, kuten itsensä vahingoittaminen tai itsemurha-ajatukset, ovat vakavia merkkejä ja vaativat välitöntä tukea.
Lue lisää: Mistä saa keskusteluapua vaikeaan elämäntilanteeseen?
Hae apua mielenterveysasioihin ajoissa
Kun huomaat tarvitsevasi apua oman mielenterveyden kanssa, on tärkeää hakea tukea ajoissa. Listasimme muutamia tahoja, joista voit saada tarvittaessa apua positiivisen mielenterveyden rakentamiseen:
- Terveydenhuollon ammattilaiset. Yksi ensimmäisistä askelista on keskustella omasta tilanteestaan lääkärin tai terveydenhoitajan kanssa. He voivat arvioida tilannetta, tarjota neuvoja, ja ohjata sinut tarvittaessa erikoislääkäreille, kuten psykologille tai psykiatrille.
- Mielenterveyspalvelut ja -klinikat. Monet paikkakunnat tarjoavat mielenterveyspalveluja, kuten kriisikeskuksia ja neuvontapalveluita. Näissä paikoissa voi saada ammattiapua ja tukea erilaisiin mielenterveyden haasteisiin.
- Kansalaisjärjestöt ja tukiryhmät. Esimerkiksi Mielenterveyden keskusliitto ja Suomen Mielenterveysseura, tarjoavat tukea, neuvontaa ja vertaistukea.
- Sovellukset ja verkkopalvelut. Erilaiset sovellukset ja verkkopalvelut, kuten keskusteluapua tarjoavat palvelut tai itsehoito-ohjelmat, voivat olla hyödyllisiä päivittäisessä hyvinvoinnin tukemisessa.
- Ystävät ja perhe: Läheisten tuki on erittäin tärkeää. Keskusteleminen ystävien tai perheenjäsenten kanssa tarjoaa monelle emotionaalista tukea ja käytännön apua, vaikka se ei ammatillista apua korvaakaan.
Keskustele asiantuntijan kanssa chatissa mielenterveyteen liittyvistä asioista >>
Positiivisen mielenterveyden tukeminen on tekoja arjessa
Positiivisen mielenterveyden tukeminen arjessa edellyttää päivittäisiä käytäntöjä, jotka vahvistavat kehon ja mielen hyvinvointia. Se myös vaatii, että pysähdymme kuuntelemaan itseämme, ja tiedostamme omat haasteet, vahvuudet sekä voimavarat.
Luo tilaa rentoutumiselle, liikunnalle ja sosiaalisille suhteille
Yksi monelle toimivista vinkeistä on luoda säännöllinen aikataulu, joka sisältää aikaa sekä rentoutumiseen että aktiivisuuteen. Esimerkiksi päivittäinen liikunta, kuten kävely tai joogaharjoitukset, parantavat monesti mielialaa ja vähentävät stressiä.
On myös tärkeä tunnistaa, kuormittavatko sosiaaliset suhteet vai tuovatko ne positiivisia asioita elämään. Hyvien sosiaalisten suhteiden rakentamisen lisäksi on hyvä harjoitella itsemyötätuntoa ja itsearvostusta, mikä tarkoittaa itselle armollista suhtautumista sekä omien saavutusten arvostamista. Positiivinen mielenterveys rakentuu valinnoista, jotka teet itseäsi ja omaa hyvinvointiasi ajatellen, joka päivä.