KESKUSTELULINJAT >

Olenko onnellinen? – näistä asioista tunnistat onnellisen ihmisen

Olenko onnellinen, ja mitä onnellisuus oikein on? Moni päätyy pohtimaan näitä kysymyksiä jossain vaiheessa elämää, sillä onnellisuus on jotain, mitä ihmiset ovat heränneet tavoittelemaan materialististen tavoitteiden sijaan. Onnellisuus on tunnetila, jossa korostuu ilon, tyytyväisyyden ja täyttymyksen tunteet. Tekijät, jotka onnellisuuteen johtavat, voivat kuitenkin vaihdella henkilöstä toiseen.

Mitä onnellisuus on?

Vaikka onnellisuus on eri asioita itse kullekin, sen voi yleisesti kuvata positiivisuudeksi ja hyvänolontunteeksi omaa elämää kohtaan.

Onnellisuuden takaa voidaan usein löytää kaksi avaintekijää:

  • tasapainoisuus ja
  • tyytyväisyys

Jokainen meistä kokee sekä positiivisia että negatiivisia tunteita, mutta tunne-elämän ollessa tasapainossa, ei negatiivisetkaan ajanjaksot kuluta onnellisuutta loppuun. Tasapainoinen ihminen löytää nopeammin jälleen aiheita iloon, ja pystyy kääntymään kohti asioita, jotka ovat elämässä hyvin.

Onnellisuuteen vaadittua positiivisuutta ylläpitää myös yleinen tyytyväisyys elämän eri osa-alueisiin, kuten:

  • ihmissuhteet
  • työ
  • saavutukset ja
  • muut tärkeät asiat

Mistä tietää, että on onnellinen?

Kun mietit, oletko onnellinen, yksi helposti huomattavista onnellisuuden merkeistä on se, että pystyt löytämään iloa ympärilläsi olevista tavallisista asioista. Onnellisuudesta kertoo reaktiosi, kun huomaat hymyileväsi paljon elämän pienille iloille, kuten kaunis auringonnousu tai leikkivän koiran näkeminen.

Kun tiedostat ympärilläsi olevien pienten asioiden hienouden, huomaat, että on paljon asioita, joista voit olla onnellinen. Kiitollisuus näistä asioista tuo sisäistä rauhaa ja rakkautta elämään.

HYVINVOINNIN VALMENTAJAT >>

Onnelliseen ihmiseen liitetään myös muutamia muita ajatus- ja käytösmalleja. Muun muassa näistä asioista voit päätellä olevasi onnellinen ihminen:

1. Olet omaksunut hetkessä elämisen taidon

Kun aistisi ovat valppaat, olet tietoinen, ja keskität energiasi nykyhetkestä nauttimiseen, olet onnellisuuden ytimessä. Menneisyyttä tai tulevaisuutta murehtimalla, kasvatat huolikuormaa turhaan, tällä hetkellä on meille eniten merkitystä.

2. Tekemisesi tuovat sinulle hyvän mielen

Olipa kyseessä työ tai harrastus, jos olet tyytyväinen elämään kuuluvien askareiden parissa, olet hyvällä tiellä kohti onnellista elämää. Mitä innokkaammin olet sitoutunut, ja uskot tekemiselläsi olevan merkitystä, sitä onnellisempi mitä luultavimmin olet.

3. Osaat laittaa sisäisen kriitikon äänettömälle

Meillä kaikilla on joskus pieni epäilevä ääni pään sisällä, joka sanoo, että et ole koskaan tarpeeksi hyvä etkä tule koskaan riittämään. Tällä äänellä on harvoin mitään tekemistä todellisuuden kanssa, joten tämä itsepuhelu on hyvä oppia vaientamaan.

4. Elät omien arvojen mukaista elämää

Omien arvojen ja uskomusten mukainen elämä on tärkeää onnellisuuden kannalta. Mikäli koet jatkuvaa ristiriitaa, on aika tehdä toimenpidesuunnitelma, jonka avulla pääset ottamaan askeleita kohti omannäköistä elämää.

5. Panostat hyvinvointiisi

Ravintorikkaalla ruoalla ja liikunnalla voi olla suora vaikutus onnellisuuteen. Tutkimusten mukaan, ihmisillä, jotka eivät syö kovin terveellisesti ja karttavat liikuntaa, on suurempi todennäköisyys kokea itsensä onnettomiksi tai masentuneiksi.

6. Pidät muutosta mahdollisuutena

Muutos on jatkuvaa, joten ihminen, joka on valmis mukautumaan elämän käänteisiin, sen sijaan, että taistelee niitä vastaan, kokee elämänsä onnellisemmaksi.

Onni ja ilo ovat tarttuvia, joten varmista, että levität niitä ympäriinsä. Huumorintaju auttaa pitämään asiat perspektiivissä, ja toisten auttaminen pienin teoin tai kannustavin sanoin tuo positiivisia tunteita myös sinulle itsellesi.

Miten voin tulla onnellisemmaksi?

Onnellisuus antaa hyvät eväät kohti terveellisempää elämää ja pitkää ikää. Onnellisuus ei saavu itsestään, sen eteen täytyy joskus tehdä hieman töitä. 

Jokaisella meistä on valta tehdä muutoksia omaan käytökseemme, ympäristöömme tai ihmissuhteisiin. Pienet, mutta merkittävät muutokset voivat auttaa meitä ottamaan ne tärkeät askeleet kohti onnellisempaa elämää.

Onni tulee sisältä

Opi hallitsemaan negatiivisia ajatuksiasi, ja pyri aloittamaan jokainen päivä optimistisesti. Negatiivinen ajattelu valtaa ajoittain meidät kaikki, mutta jos tunnistamme negatiivisten ajatusten saapuvan, ja haastamme itsemme katsomaan asiaa toisin, otamme suuren askeleen kohti onnellisempaa elämää.

Moni on saanut apua oman mielen hallitsemiseen esimerkiksi meditaatiosta tai kiitollisuuspäiväkirjan kirjoittamisesta.

Olenko onnellinen? – kiitollisuuspäiväkirja auttaa löytämään vastauksen

Kiitollisuuspäiväkirja on tehokas, koska se nostaa esiin asiat, jotka tunnistat olevan hyvin, sillä keskityt sen kirjoittamisessa positiivisiin tapahtumiin. Ajan myötä huomaat havaitsevasi positiivisia asioita enemmän kuin negatiivisia.

Kiitollisuuspäiväkirjan pitäminen on helppoa. Tarvitset vain kynän, paperia ja muutaman minuutin aikaasi. Kirjoita luettelo asioista, jotka saivat sinut tänään tuntemaan kiitollisuutta. Toista seuraavana päivänä.

Se, mihin keskityt, alkaa valtaamaan ajatuksesi. Positiivisten tapahtumien, asioiden ja ihmisten ajatteleminen onkin parasta lääkettä negatiivisuutta vastaan.

POSITIIVISESTI KESKUSTELLEN >>

Keskity ihmissuhteiden laatuun – määrällä ei ole merkitystä

Onnelliset ihmiset ovat mestareita luomaan merkityksellisiä ihmissuhteita. Sinun ei tarvitse olla parisuhteessa, sillä jokaisella suhteella on merkitystä. Merkityksellinen ihmissuhde voi löytyä

  • ystävien
  • perheen
  • harrastusten tai
  • työkavereiden parista

Tärkeintä on yhteenkuuluvuuden tunne, ja ihmissuhteissa laatu on ehdottomasti määrää tärkeämpää.

Luontoterapia on ilmaista

On yleisesti hyväksytty totuus, että ajan viettäminen luonnossa on meille hyväksi. Hiljaisilla, puiden reunustamilla poluilla kävely auttaa saamaan ajatukset kasaan. Keskittyminen luonnon ääniin ja tuntemuksiin, auttaa myös päästämään irti päivän negatiivisista tapahtumista.

KESKUSTELE IHMISSUHTEISTASI >>

Voiko yksin olla onnellinen?

Itseään ei kannata pakottaa tavoittelemaan menestystä tai ryhtymään romanttiseen suhteeseen vain ollakseen onnellinen. Olet itse oman onnellisuutesi lähde. Jokainen voi oppia olemaan onnellinen yksin, ja nauttia aidosti elämästä.

Yksin vai yksinäinen?

Yksin oleminen on valinta olla omassa seurassa. Kun valinta on tehty itse, et näe asiaa ongelmana vaan mahdollisuutena, ja pysyt optimistisena elämän suhteen.

Yksinäisyyttä sen sijaan kuvataan negatiiviseksi tunteeksi, joka häiritsee kykyäsi arvostaa elämääsi. Tunne voi johtua eristäytymisestä, ja se voi yleensä johtaa erilaisuuden tunteeseen. Totuus on, että voit tuntea olosi yksinäiseksi myös ystävien ja rakkaiden keskellä.

Sosiaalinen elämä tuo parhaimmillaan paljon tukea ja iloa elämään, mutta ajoittainen yksinäisyyden tunne on sekin normaalia. Pitkään jatkunut yksinäisyyden tunne voi kuitenkin johtaa fyysisen ja henkisen terveyden heikkenemiseen.

Millainen on tukiverkostosi?

Joskus on hyvä todeta, että yksin olemisessa ei ole mitään kummallista, ja välttää asian negatiivisten puolien märehtimistä. Turha asian vatvominen saattaa johtaa liialliseen itsekriittisyyteen.

Varsinkin itseinho eli taustalla oleva vihan tunne itseä kohtaan on huono kumppani. Se saattaa johtaa arvottomuuden tunteeseen, ja kokemaan, että hyvät asiat, kuten onni ja rakkaus eivät ole sinua varten.

Monella meistä on kuitenkin ihmisiä, jotka haluavat meille parasta, haasteiden keskelläkin. Jos et itse enää jaksa itseäsi kannustaa, käänny ammattilaisen tai tukiverkostosi puoleen. Tukiverkosto voi koostua ystävistä, työtovereista, perheenjäsenistä tai ihmisistä, jotka ovat tulleet elämääsi muuta kautta.

Ulkopuolinen kuuntelija tarjoaa monesti asiaan toisen näkökulman

On tärkeää jakaa asioita ja omia ajatuksia muille, sillä ne saavat monesti uuden näkökulman, kun niistä keskustellaan.

Etkö ole jaksanut pitää kehenkään yhteyttä? Nyt on hyvä aika aloittaa yhteydenpito. Ihmisten, jotka omaavat toimivan tukiverkoston, on yleensä helpompi selviytyä ajoittaisista vastoinkäymisistä, huolista ja yksinäisyyden tunteesta.

Mikäli et koe, että lähipiirissä olisi juuri nyt kuuntelijaa, kenen puoleen kääntyä, joskus myös ulkopuolinen keskusteluapu voi olla se mitä tarvitset. Pääasia on, että et jää kuormittavissa tilanteissa toistamaan negatiivisia ajatuksia päivästä ja viikosta toiseen.

Miksi en uskalla olla onnellinen?

Joskus onnellisuuden esteenä saattaa olla pelko. Kyse ei ole siitä, etteikö henkilö haluaisi olla onnellinen tai siitä, että he nauttivat onnettomana olemisesta.

Monet ovat vastoinkäymisten johdosta päätyneet siihen, että onnellisuudella on aina hintansa. Pelkoa saattaa ruokkia ajattelu siitä, että hyviä asioita seuraa onnettomuus tai ainakin huono onni. Joissakin tapauksissa taikauskoisuus voi vahvistaa ongelmallista ajattelua.

Onnellisuus ei kuitenkaan riipu tekemisistä tai tekemättömyydestä. Kysy itseltäsi: “ Olenko onnellinen?”. Mikäli myöntävän vastauksen sijaan koet empiväsi, on aika ottaa käyttöön uusia työkaluja onnellisemman arjen rakentamiseksi. Onnellisuuden tunnetta ei tulisi pelätä, se kuuluu meille kaikille, taustasta tai aikaisemmista kokemuksista huolimatta.

Artikkelin lähteet:

www.happierhuman.com
www.nytimes.com

Muita aiheita