KESKUSTELULINJAT >

Ryyppyputki ja lomatissuttelu – miten saada arjesta uudelleen kiinni

Kesä on ihanaa aikaa istuskella terassilla ja nautiskella pari viiniä. Saunaolut tai toinenkin maistuu mökin terassilla. Ystäviä ja perhettä nähdään useammin ja silloin voi vähän kilistellä. Kyllähän sitä voi kilistellä myös seuraavana päivänä ja sitä seuraavana. Aina on syytä juhlaan. Ryyppyputki saattaa jäädä päälle.

Kesällä alkoholijuomien kulutus saattaa olla monella yleisempää kuin arjessa. Lomapäivät antavat tissutteluun hyvän mahdollisuuden. Mitä sitten, jos se jää ns. päälle ja arki pitäisi kuitenkin aloittaa?

Ryyppyputki ja tissuttelu ja niiden haitat

Kukapa ei tietäisi alkoholijuomien haitoista. Kesällä haittojen miettiminen kuulostaa rajoittavalta ja tylsältä. Lomallahan pitää nauttia. Kohtuus on kuitenkin hyvä pitää mielessä ja A-Klinikka on hyvä paikka löytää rajat kulutukselle.

Lomaan kuuluu tosiaankin monenlainen herkuttelu ja alkoholijuomien nautiskelu. Alkoholijuomista kertyy helposti ylimääräisiä kaloreita ja monesti niiden ohella napostellaan epäterveellisiä herkkuja. Näin kesäkilot lähtevät helposti nousuun ja niiden haittavaikutukset sitten näkyvät loppukesästä, kun työvaatteita sovitetaan uudelleen päälle.

Ulkomaan hotellilomilla voi kohtaloksi käydä all-inclusive-hotellit, jossa ruokaa ja juomaa on tarjolla koko päivän. Hanapakkaukset viiniä ovat myös iso houkutus mökin terassilla. Näin kulutus lisääntyy huomaamatta.

Lyhyen aikavälin haitat

Alkoholin käyttö ja varsinkin humalahakuinen käyttö lisää onnettomuus- ja loukkaantumisriskiä. Alkoholin juominen vaikuttaa koordination heikentymiseen ja siihen, miten uskoo itse kykenevänsä asioihin. Pienikin humala saattaa aiheuttaa liukastumisia kömpelyyden takia. Kynnys tehdä asioita madaltuu ja näin ollen alkoholia nauttinut ihminen saattaa ottaa tarpeettomia riskejä. Liika juonti saattaa saada ihmisen sammumaan ja tukehtumaan omaan oksennukseensa. Kuukaudenkin tissutteluputki voi laukaista masennuksen.

Pitkän aikavälin haitat

Alkoholi aiheuttaa riippuvuutta ja rasittaa monia sisäelimiä. Liika alkoholin käyttö vaikuttaa riskiin sairastua syöpäsairauksiin, uneen ja mielenterveyteen sekä verenkierto- ja ruoansulatuselimistön sairauksiin sekä tapaturmiin. Runsas käyttö nostaa verenpainetta ja aiheuttaa rytmihäiriöitä sekä aiheuttaa monia ongelmia sydänterveyteen. Alkoholin runsas käyttö lisää maksasairauksien todennäköisyyttä. Monien fyysisten terveyshaittojen lisäksi alkoholin liikakäyttö aiheuttaa myös sosiaalisia haittoja kuten järjestyshäiriöt, väkivalta, riidat, lapsien turvallisuuden ja hyvinvoinnin laiminlyönti, perheen taloudelliset vaikeudet ja työkyvyn alentuminen. Voit tutustua lisää alkoholin aiheuttamiin haittoihin Terveyskirjastossa.

Miten huomaat, että tissuttelusta kannattaa huolestua?

A-Klinikka Oy:n johtava ylilääkäri Kaarlo Simojoki on määritellyt kolme asiaa, joista huomaa, että tissuttelu on niin sanotusti lähtenyt käsistä:

  1. Olet päättänyt olla juomatta viiniä päivällisellä, mutta pullo silti aukeaa lähes huomaamatta.
  2. Juot nopeammin kuin olet suunnitellut. Viikonlopulle tarkoitetut juomat ovatkin jo juotu torstaina.
  3. Unohdat tai jätät tekemättä jotain suunniteltu ja menet sen sijaan vaikkapa terassille.

Lue myös artikkelimme, miten tunnistat päihderiippuvuuden oireet >>

Miten katkaista ryyppyputki ja tissuttelu

Tissuttelu ja ryyppyputki on kannattaa katkaista hyvissä ajoin ennen arkeen astumista. Seuraavaksi vinkkejä, miten se onnistuu helpoiten.

  1. Ota vastuu elämästäsi, kukaan ei tee päätöstä puolestasi.
  2. Seuraa juomatottumuksiasi juomapäiväkirjan avulla. Näin näet juomiesi todellisen määrän ja voit tehdä tavoitteet juomisen vähentämiseksi.
  3. Älä osta juomaa varastoon.
  4. Lopeta tissuttelu hyvissä ajoin ennen arjen alkua. Pidemmästä ryyppyputkesta toipuminen kestää pidempään. Saatat myös kärsiä unettomuudesta eli unirytmi kannattaa korjata samalla.
  5. Älä ota korjaussarjaa vaan luo alkoholin tilalta urheilujuomaa tai muita alkoholittomia virvokkeita vaikkapa hiilihapotettua vettä.
  6. Vähennä alkoholin juomista pikkuhiljaa varsinkin, jos olet juonut sitä runsaasti. Jos olet juonut sekä lounaalla että päivällisellä, jätä ensin toinen pois.
  7. Korvaa alkoholinkulutushetket muulla toiminnalla: urheile (ei kuitenkaan krapulassa) tai tee jotain sellaista, missä käytät käsiä. Näin ei jaa tilaa pullolle tai lasille käsissäsi. Aloita vaikkapa uusi harrastus.
  8. Sovi jo viikkoa ennen loman loppua tapaamisia, joilla saat rytmiä elämääsi.
  9. Vältä houkutuksia ja tapahtumia, joissa tarjoillaan alkoholia. Tee suunnitelma itsellesi näitä tapauksia varten.
  10. Pyydä apua. Ongelmista puhuminen yleensä auttaa niiden ratkeamiseen. Apua voit pyytää mm. A-Klinikalta, mutta pienemmällä kynnyksellä löytyy apua kokemusasiantuntijoita ja päihdeneuvojilta, joiden palvelut löydät täältä.

Mitä tapahtuu elimistössä, kun lopetat juomisen

Kohtuullinen alkoholin käyttö on ok, mutta jos ryyppyputki on jäänyt päälle tai tissuttelu jatkuu, aiheuttaa se haittoja elimistössä. Mitä sitten tapahtuu, kun vähennät alkoholin käyttöä tai lopetat sen kokonaan:

  1. Ihon punakkuus katoaa ja mahdolliset alkoholista aiheutuneet iho-ongelmat katoaa.
  2. Maksan toiminta paranee ja sillä on enemmän aikaa hoitaa muiden haitallisten aineiden puhdistamista elimistöstä kuin alkoholin.
  3. Sydäntautejen riski pienenee ja huonon kolesterolin määrä laskee.
  4. Riski sairastus syöpään pienenee
  5. Painonhallinta helpottuu
  6. Aivojen toiminta vahvistuu, mielesi on kirkkaampi ja muistisi paranee
  7. Unen laatu paranee
  8. Seksi tuntuu paremmalta, koska aistit eivät ole turtuneet alkoholin vaikutuksesta

Alkoholin käytön vähentämiseen tai lopettamiseen on myös muita hyviä syitä. Alkoholi on kallista, joten säästät rahaa. Laita vaikkapa alkoholin käyttöön kuluttamasi raja säästöön ja pian huomaat, mitä muuta sillä summalla tekisikään. Ihmissuhteesi saattavat parantua, jos alkoholin käyttö on vaikeuttanut niitä vaikkapa riitelyn vuoksi. Krapula ei häiritse päiviäsi ja sinulla on aikaa muuhun tekemiseen. Et ole väsynyt tai pahoinvointinen. Elimistösi voi paremmin ja mielesi on optimistisempi. Et tuhlaa terveyttäsi tai rahojasi vaan säästät ne parempaan tulevaisuuteen.

Lähteet:

https://yle.fi/a/3-10328915
https://www.terveyskirjasto.fi/dlk01120
https://paihdelinkki.fi/
https://www.healthline.com/health-news/what-happens-to-your-body-when-you-quit-alcohol-for-30-days#6
https://www.terve.fi/artikkelit/79143-lopeta-juominen-nain-kehosi-kiittaa

Muita aiheita