KESKUSTELULINJAT >

Rintasyöpä kokemuksia vertaistukea kaipaaville – lue tiivis tietopaketti ja tarinoita syövän kohtaamisesta

Milla Salpakarin, 57, rintasyöpä löytyi mammografiassa, vaikka oireita ei ollut. Hoitoa vaikeutti haastava elämäntilanne, mutta syövästä selvittiin voittajana. Nykyään Millan rintasyöpäkokemuksia saa halutessaan kuulla myös vertaistukea vailla olevat ihmiset, joille Milla tarjoaa tukea ja tietoutta. Lue Millan ja muiden tarinoita aina syöpädiagnoosista toipumiseen, ja tutki tiivis tietopaketti rintasyövästä.

Voit soittaa Millalle ja saada vertaistukea häneltä >>

Kokemukset rintasyövän oireista vaihtelevat

Rintasyövän oireet vaihtelevat yksilöittäin, ja jotkut henkilöt eivät koe varhaisvaiheessa oireita lainkaan.

“ Millan oma kokemus rintasyövän oireista on olematon, sillä poikkeavia särkyjä tai muutoksia ei koskaan ilmennyt. Jossain oli kuitenkin tunne siitä, että nyt on aika tarkistaa tilanne mammografiassa.”

Lue lisää: Milla kohtasi rintasyövän – jokainen voi olla oman elämänsä sankari

Näistä asioista voit huomata rintasyövän

Mahdollisista rintasyövän oireista on jokaisen hyvä olla tietoinen. Hakeudu lääkärin hoitoon, jos epäilet muutoksien ja oireiden viestivän syövästä. 

Listasimme alle yleisiä oireita, joista rintasyövän voi huomata jo aikaisessa vaiheessa.

 • Rinnassa esiintyvät muutokset. Kyhmy tai patti rinnassa, joka voi tuntua kovalta tai erilaiselta kuin ympäröivä kudos.
 • Rinnan muodon, koon tai rakenteen muutokset. Muutokset iholla tai nänneissä, kuten ihon kuopat, punoitus, hilseily tai sisäänpäin vetäytyneet nännit.
 • Kipu tai epämukava olo rinnoissa. Kipu, joka ei liity kuukautiskiertoon. Kroonistunut kipu tai särky, joka säteilee kainaloon tai rintakehään.
 • Muutokset nänneissä. Erite, joka ei ole maitoa (voi olla veristä tai kirkasta).

Nännin muutokset, kuten kutina, kirvely tai haavaumat.

On hyvä tiedostaa, että monet oireista eivät aina liity rintasyöpään, ja useille muutoksille saattaa olla muita, vaarattomampia syitä. 

Mikäli olet huolissasi terveydestäsi, ja huomaat yllä mainittuja oireita, ota yhteys lääkäriin mahdollisimman pian. Varhainen havaitseminen sekä hoito parantavat rintasyövästä selviytymisen mahdollisuuksia huomattavasti.

“ Auni havahtui, kun ystävän halaus teki kipeää, ja päätti tutkia rintansa. Häneltä löytyi kaksi kovaa pattia, jotka paljastuivat aggressiiviseksi rintasyöväksi.”

Lue lisää: Aunin rintasyövän oireita luultiin ensin vaihdevuosivaivoiksi

Miten nopeasti rintasyöpä kehittyy?

Se, miten nopeasti rintasyöpä kehittyy, on yksilökohtaista. Leviämisen nopeudesta voi antaa arvion vain lääkäri, joka arvioi jokaisen tilanteen yksilöllisesti tutkimusten perusteella. Rintasyövän leviämiseen vaikuttavat muun muassa:

 • syövän tyyppi
 • kasvaimen ominaisuudet
 • hoidot sekä
 • yksilön oman kehon terveys

Näin rintasyöpä voi levitä 

Rintasyöpä voi levitä paikallisesti, imusolmukkeiden kautta tai etäpesäkkeiden avulla.

Rintasyövän leviäminen paikallisesti

Rintasyövän ilmetessä, se voi kasvaa ja levitä viereisiin rintakudoksiin, kuten ihoon, lihaksiin ja imusolmukkeisiin. Paikallinen leviäminen voi tapahtua joko hitaasti tai nopeasti, riippuen kasvaimen aggressiivisuudesta.

Syövän leviäminen imusolmukkeisiin

Rintasyöpä saattaa ensin levitä myös lähellä oleviin imusolmukkeisiin, erityisesti kainaloiden alueella. Imusolmukkeet ovat kehon suodattimia, ja ne voivat toimia ikään kuin väliasemana syövän leviämisessä muihin kehon osiin. Tämä voi tapahtua varhaisessa vaiheessa, mutta se ei aina kerro suoraan syövän aggressiivisuudesta.

Rintasyövän etäpesäkkeet

Rintasyöpä voi levitä etäpesäkkeitä myöten luustoon, maksaan, keuhkoihin ja aivoihin. Kyseessä on syövän edistyneempi vaihe, joka voidaan saavuttaa myöhemmin sairauden pitkittyessä. Etäpesäkkeet voivat aiheuttaa ongelmia, ja niiden löytyminen yleensä myös vaikuttaa ennusteeseen.

“ Piialle annettiin pari kuukautta elinaikaa. Hän on vuosia elänyt lähes normaalia elämää, rintasyövän hoidoista huolimatta.”

Lue lisää kokemuksia rintasyövästä: Piian tarina – rintasyöpä ei estä elämästä

Monen kokemus rintasyövän kehittymisestä on, että syöpä etenee ensin hitaasti, ja pysyy paikallisena pitkään, ennen kuin leviäminen tapahtuu. Tämä antaa mahdollisuuden varhaiseen diagnoosiin ja hoitoon. 

Rintasyövän säännöllinen seulonta ja varhainen hoito ovat tärkeitä elementtejä syövän leviämisen estämisessä. Hoitosuunnitelma ja ennuste riippuvat monista eri tekijöistä, ja ne määritellään yksilöllisesti.

Rintasyöpädiagnoosi – miten rintasyöpä todetaan?

On olemassa useita eri tapoja, miten rintasyöpä todetaan. Rintasyöpä voidaan löytää monessa eri vaiheessa ja erilaisten tutkimusten avulla.

 1. Oireiden havaitseminen. Rintasyöpä todetaan usein, kun potilas tai lääkäri huomaa rinnassa tai rinnan ympäristössä muutoksia, kuten kyhmyjä tai ihon muutoksia. Potilaan omat huomiot oireista ja muutoksista ovat tärkeitä, joten rintojen säännöllinen tutkiminen itse on suositeltavaa.
 1. Lääkärin tutkimus. Potilaan havaittua oireita tai muutoksia rinnassa, hakeutuu hän lääkärin vastaanotolle. Lääkäri suorittaa rintojen fyysisen tutkimuksen, joka sisältää rintojen ja kainaloiden alueen tarkastelun mahdollisten kyhmyjen, ihomuutosten tai muiden poikkeavuuksien osalta.
 1. Kuvantamistutkimukset. Jos lääkäri havaitsee rintoja tutkittaessa poikkeavuuksia tai on syytä epäillä rintasyöpää, voidaan suorittaa kuvantamistutkimuksia, kuten mammografia, ultraääni ja/tai magneettikuvaus (MRI). Mammografia on yleinen seulontamenetelmä rintasyövän varhaiseen havaitsemiseen.
 1. Kudosnäyte (biopsia). Mikäli kuvantamistutkimukset viittaavat syövän mahdollisuuteen, voidaan ottaa kudosnäyte eli biopsia. Biopsiaa varten otetaan pieni pala rintakudosta tai kyhmyä, ja tämä näyte lähetetään laboratorioon tarkempaa analyysia varten. Biopsian avulla voidaan määrittää, onko kyseessä syöpä, ja tarvittaessa myös syövän tyyppi ja ominaisuudet.

Rintasyöpädiagnoosin jälkeen, lääkäri voi suorittaa lisätutkimuksia, kuten imusolmukkeiden ultraäänitutkimuksen tai tietokonetomografian selvittääkseen, onko syöpä levinnyt muihin kehon osiin.

Rintasyövän hoito

Kun kaikki tarvittavat testit on suoritettu ja diagnoosi vahvistettu, laatii lääkäri hoitosuunnitelman. Riippuen syövän tyypistä, vaiheesta ja potilaan yksilöllisistä tekijöistä, hoito voi sisältää:

 • leikkauksen
 • sädehoitoja
 • kemoterapiaa
 • hormonihoitoja tai 
 • kohdennettuja hoitoja 

Rintasyöpä on hoidettavissa, ja moni potilas toipuu siitä täysin.

“ Jokainen rintasyöpä kokemus ja tarina rintasyövästä on erilainen. Rintasyövän eri vaiheissa olevat naiset jakoivat kokemuksiaan rintasyövästä, kertoen omat tarinansa.”

Lue lisää: Eri ikäisten naisten kokemuksia rintasyövästä

Miten selvitä syövästä henkisesti? – keskustele ja hyödynnä muiden rintasyöpä kokemuksia

Syöpädiagnoosi voi olla henkisesti hyvin haastava ja stressaava tilanne, ja jokainen reagoi siihen omalla tavallaan. Listasimme muutamia vinkkejä, joista monet syövän kohdanneet ovat saaneet apua matkalla toipumiseen.

 • Ole avoin ja keskustele. Puhu rehellisesti läheisten tai ulkopuolisen auttajan kanssa syöpädiagnoosista. Voit myös harkita tunteista ja peloista keskustelemista terapeutin kanssa.
 • Opi lisää syövästä. Pelkoa ja ahdistusta on helpompi hallita, kun ymmärrät, mitä kehossasi tapahtuu. Keskustele lääkärisi kanssa, ja kerää lisätietoja syöpää sekä sen hoitoa koskien. Myös muiden omat kokemukset rintasyövästä voivat auttaa. Muista kuitenkin, että jokaisen tarina on yksilöllinen.
 • Kysy paljon kysymyksiä. Älä epäröi kysyä hoitotiimiltäsi kysymyksiä syöpähoitoon liittyen. Ymmärrys hoidosta ja sen vaikutuksista auttaa hallitsemaan pelkoa.
 • Hoida itseäsi fyysisesti. Hyvä ravitsemus ja lempeä liikunta voivat auttaa kehoa ja mieltä selviytymään paremmin hoidoista. Kuuntele lääkärisi ohjeita liittyen terveellisiin elämäntapoihin.

Harjoittele mielen hallintaa

Monille ihmisille terapia, mindfulness-harjoitukset, meditaatio tai jooga ovat hyödyksi stressin ja ahdistuksen hallinnassa. Voit myös liittyä erilaisiin syöpäpotilaiden tukiryhmiin, joissa voit jakaa kokemuksia muiden samassa tilanteessa olevien kanssa.

Pyri säilyttämään osia normaalista arjesta hoidoista huolimatta, jos se tuntuu hyvältä. Päivittäiset rutiinit, vaikka ystävien tukemana, voivat kantaa, vaikka kaikki muu tuntuisi muuttuneen. 

Älä kuitenkaan toimi kuten ennenkin, oman hyvinvointisi kustannuksella. Joskus on hyvä myöntää, että arjen rutiinit saavat tehdä tilaa levolle. Ethän epäröi pyytää läheisiltä apua käytännön asioissa, kuten kotitöissä tai kuljetuksissa, jos sinulla ei ole voimavaroja niihin syöpähoitojen aikana. 

Puhu ja unelmoi – tunteita ja kokemuksia rintasyövästä ei tarvitse piilotella

Vaikka syöpädiagnoosi on vaikea paikka, positiivinen asenne ja toivo auttavat selviytymään. Puhu tulevaisuudesta, aseta pieniä tavoitteita ja unelmoi. Muista, että on normaalia tuntea myös surua, pelkoa ja ahdistusta. Anna itsellesi lupa negatiivisiin tunteisiin ja niiden käsittelyyn.

Tärkeintä on kuunnella itseään. Rintasyöpä kokemuksia on yhtä monta kuin sairastuneita ihmisiäkin. Vain sinä tiedät, kuinka jaksat, ja mitä tunteita esimerkiksi syöpähoitojen eri vaiheet herättävät. Anna itsellesi tarvittava aika toipumiseen.

Rintasyövän toteaminen ja hoitoprosessi voivat olla elämän käännekohtia, mutta useimmilla potilailla on mahdollisuus toipua, ja elää täyttä elämää hoitojen jälkeen

Ota yhteys: Syövän selättänyt Milla – vertaistukena rintasyöpään sairastuneille ja siitä toipuville 

Kun on aika miettiä, miten selvitä syövästä henkisesti ja fyysisesti, ei mikään ole niin tärkeää kuin toisten tuki. Älä epäröi pyytää apua, kun sitä tarvitset.

Lue lisää Syöpäjärjestöjen sivuilta: Kaikki syövästä.

Muita aiheita