Miten aloittaa elämänmuutos? – näin pääset alkuun

Haluatko muutosta, mutta mietit, miten aloittaa elämänmuutos, jotta se kantaisi alkua pidemmälle? Yksi isoista muutoksen esteistä on selkeyden puute. Muutos on hyvä aloittaa kartoittamalla perimmäinen syy, miksi muutosta haluaa, ja mitkä ovat muutosta tukevat motiivit. Kun näkemys on selkeä, on helpompi lähteä elämänmuutosta toteuttamaan. Lue artikkelista askeleet ja harjoitukset, joilla pääset alkuun.

Isot muutokset elämässä

Joskus elämänmuutos voi olla muutakin kuin vain halu voida yleisesti paremmin. Isot muutokset elämässä voivat yllättää tai kasaantua, ja kuluttaa henkiset voimavarat loppuun. Näin voi tapahtua myös onnellisten muutosten keskellä, mikäli muutokset ovat meille tuntemattomia, emmekä oikein tiedä, miten muutosten keskellä tulisi toimia.

Isoimmilta tuntuvat muutokset liittyvät monesti perheeseen, parisuhteeseen tai töihin ja kouluun. Sellaisia ovat muun muassa:

  • ylennys
  • uusi työ tai ura
  • lomautus
  • eläkkeelle siirtyminen
  • vauva
  • ero
  • koulun lopettaminen
  • uuteen kouluun meno
  • läheisen kuolema
  • naimisiinmeno

Vaikka elämänmuutos olisi odotettu tai tervetullut, voi tilanne olla hämmentävä kenelle tahansa. Mitä enemmän muutoksia meidän on otettava kerralla vastaan, sitä haastavampaa se voi olla.

Elämänmuutos ja ahdistus – miten aivosi ottavat muutoksen vastaan?

Lapsena muutos on jatkuvaa, ja oppiminen osa elämäämme. Kun kokemusta ja kasvua tapahtuu, oppivat aivomme tunnistamaan tuttuja asioita sekä tapahtumia. Kaikki ei olekaan enää uutta, joten pystymme käsittelemään asioita nopeammin.

Koska mikä tahansa suuri muutos on yleensä meille ennestään tuntematon, voi olla, että aivomme eivät ensin tiedä miten asiaan reagoida. Pelkästään epävarmuus voi luoda negatiivisen ilmapiirin asian ympärille. On siis normaalia, että muutokset voivat saada meidät valppaaksi, ja ne saattavat ensin aiheuttaa ahdistusta ja yliajattelua sekä stressiä.

Tärkeää on, että omaamme tarvittavat työkalut muutokseen sopeutumiseen, olipa kyse ulkopuolelta lähtöisin olevasta muutoksesta, tai elämänmuutoksesta, jonka alulle paneva voima olet sinä itse.

Miten aloittaa elämänmuutos – 6 askelta

Ihan ensin on hyvä ymmärtää, että ainoa henkilö, joka voi muuttaa elämäsi paremmaksi, olet sinä itse. Mikäli tunnet olevasi epätoivotussa tilanteessa elämässäsi, ja todella haluat kasvaa sekä mennä eteenpäin, on otettava myös vastuu siitä, että tekee asioita, jotka mahdollistavat etenemisessä onnistumisen. 

1. Vähennä itsesi kyseenalaistamista

Jos jatkuvasti epäilet itseäsi ja tekemisiäsi, luot jo itse negatiiviset lähtökohdat asian tai yrittämisen ympärille. Epäonnistuminen ei ole mukavaa, joten saatat jättää jopa yrittämättä. Negatiivisten uskomusten vaihtaminen voimaannuttaviin ajatuksiin ja uskomuksiin on ensimmäinen askel kohti elämänmuutosta.

2. Älä pelkää epäonnistumista

Epäonnistumisen pelko on yleistä, ja se estää meitä sitoutumasta tavoitteisiimme. Avain muutokseen on hylätä epäonnistumisen pelko. Pelko on ymmärrettävää, sillä matka kohti uutta voi olla pelottavaa. Ellet yritä, jäät paikoilleen. Et ehkä epäonnistu, mutta et myöskään kasva. 

Ajatusmaailmaa olisi kannattavaa pyrkiä muuttamaan niin, että ajattelet mahdollisia epäonnistumisia mahdollisuuksina oppia. Kun käännät ajatusmaailman ympäri, huomaat koko maailmankuvasi muuttuvan. Elämä on täynnä oppimismahdollisuuksia, epäonnistumisten sijaan.

3. Sovella hyväksi todettuja tapoja

Et ole ensimmäinen ihminen, joka haluaa muutosta elämään. Joku toinen on jo saattanut löytää ne kirjat, meditaatiot, elämäntapavalmennuksen, ruokailutottumukset tai rutiinit, jotka ovat auttaneet muutoksessa. On vain järkevää tutustua jo omiin tavoitteisiinsa päässeen, inspiroivan henkilön tapaa ajatella ja toimia, ja ottaa siitä mallia itselleen.

4. Sitoudu muutoksen aloittamiseen

Yleinen syy, miksi ihmiset eivät pääse alkuun elämänmuutoksen kanssa on se, että he eivät sitoudu edes aloittamaan. Päätöstä aloittamisesta on helppo lykätä ja siirtää. Ainoa tapa päästä alkuun on aloittaa. Todista itsellesi, että olet täysin sitoutunut muutokseen, ja aiot johdonmukaisesti mennä kohti tavoitteitasi, ottamalla ensimmäisen askeleen. Se on aina vaikein askel.

5. Aloita pienin askelin

Kun teet päätöksen elämänmuutoksesta, tee myös jonkinlainen toimintasuunnitelma, joka vie sinua haluamaasi suuntaan. Ilmoittaudu kurssille tai jäseneksi kuntosalille, tai ala miettimään, miltä haluat urasi näyttävän. Pienetkin muutokset voivat johtaa oikeisiin oivalluksiin, ja auttaa sinua etenemään polullasi.

6. Sitoudu kasvuun

Kaikki pienet muutokset ovat perusta haluamillesi muutoksille, mutta todellinen täydentyminen tulee henkisestä kasvusta, joka väistämättä tapahtuu, kun etenet kohti tavoitettasi. Sitoudutpa tekemään parhaasi ihmissuhteissa, perheen parissa, töissä tai muilla elämän osa-alueilla, huomaat pian, että kasvun myötä näet maailman ja oman roolisi siinä eri tavalla, etkä koskaan halua matkan pysähtyvän.

Kun olet sitoutunut elämänmuutokseen, alkaa koko elämä näyttää erilaiselta. Sen sijaan, että pelkäisit muutosta, otat sen vastaan, ja alat itse toimia. 

Entä jos epäonnistut? Ainakin olet oppinut jotain, ja se tarkoittaa, että olet kasvanut. Muuttamalla ajatusmallejasi, joilla lähestyt asioita ja ymmärtämällä, että vain sinä voit muuttaa omaa elämääsi, muutat koko näkökulmaa, jolla tarkastelet itseäsi ja elämäntarinaasi.

Miten tehdä muutoksia elämässä? – ota nämä harjoitukset arkeen

Monesti juuri konkreettiset asiat ovat niitä, jotka auttavat kirkastamaan sekä tavoitteita, että askeleita, jotka tulee ottaa tavoitteisiin pääsemiseksi. Saat halutessasi liitettyä päivittäiseen arkeen pieniä rutiineja, jotka muistuttavat ja ohjaavat tekemistä oikeaan suuntaan.

Priorisoi asioita tavoitteiden pohjalta

Erilaisten tehtävälistojen tekeminen on meille tuttua, mutta oletko koskaan arvottanut tehtävälistasi tärkeysjärjestystä tavoitteidesi pohjalta? 

Ennen kuin teet seuraavan To Do -listasi, mieti nykyisiä tavoitteita pitkällä ja lyhyellä aikavälillä. Kaiken listallasi olevan tulisi ohjata kohti näiden tavoitteiden saavuttamista. Näin pystyt seuraamaan päivittäisiä tai viikoittaisia tavoitteitasi järkevämmin. Se, mihin panostat alkaa kukoistamaan, varmista, että tehtävälistallasi on tavoitteelle kuuluva määrä toimenpiteitä tai aikaa varattuna.

Kun teet tehtävälistasi ajatuksella, näyttää se sinulle, missä sinun pitäisi viettää aikaa, ja mitä tekemistä voit jättää vähemmälle. Priorisoi ne asiat, mitkä vievät sinut lähemmäksi tavoitteitasi, jotta saat ne varmasti tehtyä. 

Opettele sanomaan ei

Tämä neuvo on hyvin yleinen, kun puhutaan yksilön hyvinvoinnista ylipäänsä. Huomaatko sinäkin tekeväsi palveluksia muille, vaikka alat itse olla aivan uuvuksissa? Vai vietätkö aikaa ystäviesi kanssa, sillä pelkäät jääväsi jostain paitsi? Kysy itseltäsi, miten nämä asiat auttavat sinua kohti tavoitteitasi ja kohti haluamaasi elämänmuutosta?

Kun opettelet sanomaan ei niille asioille, jotka eivät ole juuri nyt tärkeitä oman hyvinvointisi kannalta, pystyt keskittymään paremmin olennaiseen. 

Kieltäytyminen ei tarkoita sitä, ettet koskaan voisi tehdä palveluksia muille tai viettää aikaa ystävien seurassa. Molemmat ovat erinomaisia asioita ja tuovat paljon hyvää mieltä, silloin, kun ne tehdään ilon ja energian kautta, eikä väsyneenä velvollisuudentunteesta.

Oletko multitaskaaja? – keskity paremmin yksittäisiin tehtäviin 

Miten aloittaa elämänmuutos, kun päivät ovat täynnä asioita ja tekemistä jo nyt? Ehkäpä se juuri onkin yksi ylitettävistä esteistä, polullasi kohti muutosta. Tiesitkö, että jatkuva jonglööraus eri tehtävien välillä huonontaa keskittymistäsi ja saa aivot kuvainnollisesti solmuun, sillä epäolennaisen tiedon suodattaminen vaikeutuu? 

Joudumme satunnaisesti tekemään useita eri asioita kerralla, mutta tällaisen tilanteen on hyvä olla tilapäinen. Multitaskaajan tehokkuus saattaa jäädä lopulta vain haaveeksi.

Yhteen tehtävään tai asiaan keskittyminen voi kuulostaa jopa luksukselta joidenkin mielestä, mutta siihen meidän tulisi pyrkiä, jotta saamme asioita ajatuksella tehdyksi. 

Kun teet esimerkiksi tehtävälistaa asioista, jotka sinun tulisi tehdä päivän aikana, aloita tavoitteidesi kannalta tärkeimmistä, ja siirry listaa alaspäin, mutta suorita vain yksi tehtävä kerrallaan. 

Isotkin muutokset saavutetaan pienien, ajatuksella tehtyjen askeleiden kautta.